KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU
Sreda, 10. mart 2010, 17h, Dvorana kulturnog centra, Kolarčeva 6, Beograd

POVODOM IZLOŽBE GRAFIČKOG DIZAJNA MILTONA GLEJZERA I MEĐUNARODNE KONFERENCIJE
DIZAJNER: AUTOR ILI UNIVERZALNI VOJNIK

Najava izložbe Miltona Glejzera Crtanje je mišljenje, koja će biti postavljena u prostoru Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj 5 tokom marta i konferencije Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik koja će se u istom prostoru održati 11. i 12. marta. Događaj najavljuju Borut Vild, Suzan Majer Delja, Stiven Heler, Mirko Ilić i Mirjana Šakić. Takođe će biti predstavljeni konkurs ERSTE banke za dizajn platežnih kartica i projekat restorana Zaplet, Kvart magazina i NVO Blokovi.

PROGRAM
17h Konferencija za štampu, DKC
18h Predavanje Stivena Helera O Say Can You See: Ko je stavio O u Obaminu kampanju: Savremeni politički grafički dizajn, DKC
19h Projekcija dokumentarnog filma o Miltonu Glejzeru, To Inform and Delight - The World of Milton Glaser Vendi Kejs i razgovor o filmu sa Mirkom Ilićem, DKC
20.30h Otvaranje izložbe grafičkog dizajna Miltona Glejezera Crtanje je mišljenje, Robna kuća Beograd, Knez Mihailova 5.

Izložbu otvaraju ataše za kulturu Sjedinjenih američkih država u Srbiji Suzan Majer Delja i Mirko Ilić.
linija


 
03 Usled neočekivano velikog interesovanja, primanje prijava i
uplata će trajati do petka!


linija
 
  Broj računa na koji se uplaćuju kotizacije je 340-11004361-21
linija
 
datums Odbrojavanje, još 11 dana do konferencije !
linijaa
 
datum

MILTONU GLEJZERU DODELJENO NACIONALNO ODLIKOVANJE
ZA UMETNOST ZA 2009

Deset Nacionalnih odlikovanja za umetnost za izvanredna dostignuća i podršku umetnosti uručeno je u Beloj kući pre nekoliko dana. Inicijativa za dodelu ovih odlikavanja dolazi od NEA, Nacionalnog fonda za umetnost, nagrađujući doprinos pojedinaca i institucija stvaranju, rastu i podršci umetnosti u SAD. Ovogodišnje dobitnike odlikovali su Barak i Mišel Obama, a među njima se našao Milton Glejzer, kao prvi nagrađeni grafički dizajner.

“Ovi pojedinci i organizacije pokazuju nam na koliko načina umetnost svakodnevno radi. Oni predstavljaju obim i sadržinu američke arhitekture, dizajna, filma, muzike, performansa, pozorišta i vizuelnih umetnosti. Ovo odlikovanje za životno delo prepoznaje njihove izuzetne doprinose i ja se pridružujem predsedniku i zemlji koji pozdravljaju njihova dela.” (Roko Lendsmen, predsedavajući Nacionalnim fondom za umetnost)

Milton Glejzer je prepoznat po svojim izvanrednim dostignućima kao autor grafičkog dizajna koji ideje, podatke i apstraktne forme pretvara u prepoznatiljive ikoničke simbole kao što je logotip I ♥NY. Glejzer je redefinisao način na koji ljudi komuniciraju preko inovativninih ostvarenja grafičkog dizajna, stvarajući pamtljive vizualne artefekte koji predstavljaju izazov za savremene umetnike i oduševljavaju sve Amerikance.

U pitanju je jedini grafički dizajner koji je samostalno izlagao i u pariskom kulturnom centru Gorges Pompidou i Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

http://www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/president-obama-presents-medals-arts-and-humanities

obama

red Inspirisani izložbom grafika Miltona Glejzera, jednog od najvećih imena grafičkog dizajna u drugoj polovini dvadesetog veka, koju će prikazati beogradskoj publici tokom meseca marta, autori ovog projekta su pokrenuli nekoliko paralenih dešavanja u ovoj oblast. Intimna, promišljena i inspirativna Glejzerova izložba Crtanje je mišljenje predstavljaće podsticaj i okvir za razmenu ideja i iskustava stvaralaca iz regiona. Međunarodna konferencija Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik predstavlja centralni dogođaj koji okuplja renomirane autore, dizajnere i teoretičare iz Srbije, regiona i Sjedinjenih američkih država od kojih su najpoznatiji Stiven Heler i Mirko Ilić. Konferencija je koncipirana kao serija predavanja i diskusija na temu uloge dizajnera u savremenom društvu, a pratiće je studentske radionice pod naslovom Autorsko i/ili Univerzalno u jeziku grafičkog dizajna, pod mentorstvom značajnih domaćih stvaralaca u oblasti grafičkog dizajna. Konferencija i radionice biće održane od 11. i 12. marta, a prethodiće im predavanje Stivena Helera i prikazivanje dokumentarnog filma o Miltonu Glejzeru, kao i samo otvaranje izložbe.

Projekat su pokrenuli Kvart magazin, Fakultet za medije i komunikacije i nevladine organizacije Mikser i Blokovi, uz partnerstvo ERSTE banke, Ambasade Sjedninjenih američkih država, Fonda za otvoreno društvo i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Pokrovitelj projekta su Robne kuće Beograd, a svoju podršku su pružili Kulturni centar Beograd, štamparije Grafiks i Publikum, Zaplet, Iguana i Supermarket. Produkcija izložbe Emzin, Ljubljana.

Organizatori projekta su Mirko Ilić, Borut Vild, Mia David, Maja Lalić, Isidora Nikolić i Mina Padežanin.
.lin
bela

 
logoiizlozbaKrug MILTON GLEJZER
CRTANJE JE MIŠLJENJE
10. MART - 10. APRIL 2010,
ROBNA KUĆA BEOGRAD, KNEZ MIHAILOVA 5, BEOGRAD

Izložba pod nazivom Crtanje je mišljenje predstavlja 180 radova iz Glejzerove pedeset godina duge karijere. Prethodno sadržani u njegovoj najnovijoj monografiji Crtanje je mišljenje (2008), ovi radovi su prvo veće predstavljanje jednog od najvećih živih grafičkih dizajnera. Ovaj projekat uključuje i kratak film o autoru koji je režirao Hilman Kurtis.

U knjizi, kao i na izložbi, Glejzer lično odabira radove i pažljivo ih uređuje kao niz crteža s različitim motivima. Dok se direktne veze među crtežima ne mogu uvek uočiti, pažljivo posmatranje vodi ka njima. Ovo ilustruje Glejzerovu posvećenost uverenju da crtanje nije samo način prezentovanja, već i razumevanja i doživljavanja sveta.

Za mnoge, Milton Glejzer predstavlja oličenje američkog grafičkog dizajna kasne druge polovine dvadesetog veka. Međunarodno prisustvo i uticaj koji je izvršio na ovu profesiju su izuzetni. Neizmerno kreativan i rečit, Glejzer je savremeni renesansni čovek – predstavnik retke vrste intelektualnih dizajnera-ilustratora koji svom inventivnom i individualističkom radu daje dubinu razumevanja i konceptualnog mišljenja, uz raznovrsno bogatstvo vizuelnog jezika.“
Odlomak iz teksta Patrika Ardženta „Milton Glejzer: Uvek za korak ispred“ CSD, VIII/IX, 1999. g.

”Opaziti znači prepoznati nešto. Ali prepoznavanje ne podrazumeva uvek i opažanje. Izložbom Crtanje je mišljenje Milton Glejzer nas poziva da razmišljamo o toj razlici.” /…/ Tokom čitanja monografije postajemo svesni veza među crtežima koji prate jedni druge u pažljivo odabranom nizu. Poput akorda i Glejzerovim crtežima vlada zakon harmonije. Ta unutrašnja logika je oznaka vrhunskog rada u bilo kom žanru jer, kako god da se lepota definiše, zbunjenost i slučajnost su u dodiru s njom isključeni. Otvorite knjigu na bilo kojoj strani i umesto da tragate za načinom interpretiranja onog što vidite, samo izoštrite pogled.“
Odlomak iz teksta Džudit Truman, „Uvod u delo Miltona Glejzera: Crtanje je mišljenje“, Overlook Press, 2008. g.

Izložba obuhvata
-Miltonove radove
-Poster kreiran od strane Miltona Glezera za beogradsku izložbu
-Dokumentarni film “Milton Glaser: To Inform and Delight”
Wendy Keys
linija5
izoz1
milton MILTON GLEJZER

Milton Glejzer, rođen 1929. godine, pohađao je njujoršku Muzičku i umetničku srednju školu, a zatim zahvaljujući Fulbrajtovoj stipendiji, Akademiju lepih umetnosti u Bolonji. Glejzer je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954, pokretač New York Times magazina zajedno sa Klejom Felkerom 1968, osnivač Milton Glase Inc.-a 1974. i u partnerstvu sa Volterom Bernandom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plidan stvaralac postera i printova, izlagao je umetnička dela širom sveta, samostalno izlagajući u kulturnom centru Georges Pompidou u Parizi i Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Njegova dela deo su stalnih postavki brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera varirajz od legendarnog logotipa I ♥ NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa restorana u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku. Nagradu za životno delo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper-Hewitt -a, Nacionalnog muzeja za dizajn, za duboki i značajni dugoročni doprinos praksi dizajna.

http://www.miltonglaser.com/
linb2
miltonGR3
konf1 MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
DIZAJNER: AUTOR ILI UNIVERZALNI VOJNIK
11 – 12. MART 2010, ROBNA KUĆA BEOGRAD,
KNEZ MIHAILOVA 5, BEOGRAD

(Grafički) dizajner : Autor ili univerzalni vojnik predstavlja seriju predavanja i diskusija renomiranih autora, dizajnera i teoretičara iz Srbije, regiona i Sjedinjenih američkih država o sve brže menjajućem položaju, statusu i uslovima u medijima koji utiču na savremenu ulogu dizajnera.
Pitanja etike, društvene odgovornosti, humanizma, edukacije, angažovanosti, ali i opšteg snižavanja kriterijuma, merkantilizma, ideološke nezainteresovanosti, trke za društvenim statusom i ekskluzivnošću profesije samo su neke od mogućih tema ove konferencije.
Da li dizajner treba da bude univerzalni vojnik preovlađujućih ekonomskih, političkih, socijalnih i društvenih doktrina?
Da li on to uopšte može da bude?

Crtanje je mišljenje, intimna, promišljena i inspirativna Izložba Miltona Glejzera, jednog od najvećih živih autora u oblasti grafičkog dizajna biće okvir, podsticaj, protivteg i ogledalo u razmeni ideja i iskustava profesionalaca iz raznih oblasti grafičkog dizajna.

Konferencija je namenjena stručnjacima, studentima umetničkih fakulteta i fakulteta za dizajn, ali i široj publici. Informacije o učešću i prijavljivanju možete pronaći ovde.
lin5
 
pred1

Stiven Heler / Njujork, SAD
Danijel Jang / Njujork, SAD
Mirko Ilić / Njujork , SAD
Nadežda Milenković / Beograd, Srbija
Dejan Kršić / Zagreb, Hrvatska
Dragan Mileusnić i Željko Serdarević / Zagreb, Hrvatska
Bojan Hadžihalilović / Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Jovan Čekić / Beograd, Srbija
Slavimir Stojanović / Beograd, Srbija
Isidora Nikolić / Beograd, Srbija
Žana Poliakov / Beograd, Srbija
Andrej Dolinka / Beograd, Srbija
Aleksandar Maćašev / Njujork , SAD
Maja M Marinković / Beograd, Srbija
lin6

 
hel1

STIVEN HELER

Stiven Heler je potpredsednik master programa Dizajner kao autor Fakulteta vizuelnih umetnosti u Njujorku. Na istom fakultetu je i koosnivač master kurseva Kritika dizajna, Interaktivni dizajn i MPS Brending. Radio je kao umetnički direktor lista “New York Times” 33 godine (od kojih je 28 godina radio kao senior direktor “New York Times Book Review”). Trenutno piše kolumnu “Visuals” za “Book Review” i “Graphic Content” za “T-Style/The Moment” blog. Urednik je onlajn dizajn magazina AIGA VOICE i saradnik-urednik magazina Print, EYE, Baseline, i ID. Objavljuje na sajtu Design Observer i piše DAILY HELLER blog za magazin Print (http://blog.printmag.com/dailyheller/). Napisao je preko 130 knjiga o dizajnu i popularnoj kulturi među kojima su: “Design Literacy, “ “Paul Rand,” “Graphic Style” (sa Seymour Chwastom), “Stylepedia” (sa Louise Fili), “The Design Entrepreneur” i “Design School Confidential” (obe sa Litom Talarico), “Iron Fists: Branding the Twentieth Century Totalitarian State”, i “New Ornamental Type” (sa Gejlom Andersonom).  
Godine 1999. dobio je AIGA medalju za životno delo. Njegov sajt je www.hellerbooks.com


nazad na biografije

lin56

helr1
dan

DANIJEL JANG

Danijel Jang živi i radi u Njujorku. Diplomirao je pravo na univerzitetima Kornel i Kolumbija. Radio je kao advokat na polju međunarodne trgovine. 1988. godine upoznao je Miltona Glejzera i pod njegovim uticajem transformiše se iz advokata u inventivca i dizajnera. Jang veruje da se materijalnim objektima koji vrše očite ili prikrivene delotvorne uticaje najbolje utiče na materijalističko društvo. Po Glejzerovoj sugestiji Jang je 2005. godine osnovao Paradoxy Products, u kom stvara dizajn za objekte koji pomeraju granice između zabave i filozofije, dizajna i umetnosti. Jang je takođe sarađivao sa Mirkom Ilićem na dizajnu koji govori o važnim društvenim pitanjima.

www.paradoxyproducts.com

nazad na biografije


lin66
raddan
mir1 MIRKO ILIĆ

Mirko Ilić rođen je u Bosni. Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Evropi učestvujući kao ilustrator i umetnički direktor u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi za SAD gde radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Godine 1991. postao je umetnički direktor međunarodnog Time magazina, a godinu kasnije i umetnički direktor editorijala u Njujork Tajmsu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike. Primio je nagradu Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umetničkih direktora i ID Magazina. 1994. i 1995. godine radio je kao potpredsednik AIGA ogranka u Njujorku. Trenutno radi kao predavač na master studijama Fakulteta vizuelnih umetnosti. Sa Stivenom Helerom bio je koautor serije Genius Moves knjiga: 100 ikona grafičkog dizajna (2001), Rukom napisan (2006) i Anatomija dizajna (2007), a sa Miltonom Glejzerom je koautor izložbe Dizajn neslaganja: društveno i politički inspirisan grafički dizajn (2006). Njegovi trenutni klijenti su novine, magazini, izdavačke kuće, restorani i hoteli

www.mirkoilicdesign.com
www.mirkoilicillo.com


nazad na biografijelin77
mmm
nad1 NADEŽDA MILENKOVIĆ

Nadežda Milenković autor je brojnih slogana i reklama od kojih je gotovo svaka nagrađivana. Poznata je po sentencama iz filma Mi nismo anđeli, a među njenim reklamnim sloganima čuveni su Liči iz reklame za bakin kolač i Ili jesi, ili nisi iz reklame za lav pivo. Nadežda radi kao predavač iz oblasti komunikacija pri raznim marketinškim agencijama.
Autor je bestselera Kako da najlakše upropastite rođeno dete i rubrike Pun kufer marketinga u nedeljniku Vreme.

nazad na biografijelin78
radn1
dej1 DEJAN KRŠIĆ

Rođen 1961. u Sarajevu. Diplomirao povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Radi kao grafički dizajner, publicist i prevoditelj. Član HDD (Hrvatskog dizajnerskog društva). Od 2008. stalno zaposlen na Odsjeku dizajna vizualnih komunikacija na UMAS Split.
Imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Zagrebu, Ljubljani, Rijeci, Beogradu..., učestvovao na više kolektivnih izložbi (Salon mladih, Zagrebački salon, ZGRAF, Izložbe hrvatskog dizajna 01, 02, 03, Type Directors Club) i video-festivala u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu...
Devedesetih godina postaje jedan od pokretača, grafički urednik, a kasnije i glavni urednik dvotjednika/magazina Arkzin, te izdavačkog projekta Biblioteke Bastard. Proteklih deset godina član udruge za vizualnu kulturu WHW/Što, kako i za koga. Autor teksta publikacije o Borisu Bućanu, dobitniku nagrade HDD za životno djelo (HDD, Zagreb 2006), te monografije Mirko Ilić: strip/ilustracija/dizajn/multimedija (AGM/Profil, Zagreb 2008) i kustos prateće retrospektivne izložbe Mirko Ilić: strip/ilustracija/dizajn/multimedija (Zagreb, Rijeka, Virovitica, Maribor, Tuzla). Autor koncepcije izložbe Fragmenti iz opusa Mihajla Arsovskog (HDD, Galerija SC, Zagreb 2008) i monografije Mihajla Arsovskog (u pripremi).

www.whw.hr

nazad na biografije
lin79

dejan
mil1 DRAGAN MILEUSNIĆ I ŽELJKO SERDAREVIĆ
Dragan Mileusnić (Zrenjanin, 1967) i Željko Serdarević (Split, 1965) surađuju od 2003. godine na području grafičkog i video-dizajna, te izdavaštva. Godine 2004. u Zagrebu pokreću izdavačku kuću Postscriptum, u kojoj objavljuju knjige Leksikon YU mitologije, Od bauhausa do našeg doma i druge. Sudjelovali su u stvaranju scenskih produkcija Onehundred Minutes (Ljubljana, 2003), Aus einem Totenhaus (Bon, 2004), Infierno (Madrid, 2005) i Alas (Madrid, 2006). Posljednjih godina pretežito se bave izradom koncertnih video-projekcija, te opremanjem umjetničkih monografija i izdanja iz područja filma.

www.ortaci.org

nazad na biografije


lin98
radm1
boj1 BOJAN HADŽIHALILOVIĆ

Bojan Hadžihalilović je prije 20 godina bio jedan od osnivača dizajnerskog studija - Design TRIO Sarajevo.
U početku se studio bavio dizajnom omota za ploče, njuz magazina, pozorišnih i filmskih plakata, knjiga….
Tokom rata TRIO kreira seriju plakata (ručno rađenih temperom) pod nazivom Pozdrav iz Sarajeva (Greetings from Sarajevo). Posle rata postaje jedan od osnivača agencije Fabrika-Sarajevo, najveće BH Agencije koja se bavi dizajnom, kompjuterskom grafikom, TV animacijom, produkcijom TV spotova i komunikacijama…

O kreativnom radu Fabrike i TRIO pisali su u magazinima Graphis, Print, How, Step inside Design, Life, Newsweek, The Face, Creative Review, Art Press, Print, Flash Art… kao i u publikacijama Anatomy of Design, Innovative Promotions at Work, The Design of Dissent, Graphic Agitation II, Evil Doesn’t Live Here, Political Posters in Central and Eastern Europe 1945-95, Bound les Borders… Bojan danas predaje kao vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn. Kao gostujući profesor predaje na Akademiji scenskih umjetnosti i na Arhitektonskom fakultetu, predmet vizuelne komunikacije. Predsjednik je Art Directors kluba Bosne i Hercegovine.

www.fabrika.com

nazad na biografije
lin97
radh1
jov1

JOVAN ČEKIĆ

doktor nauka, Fakultet medija i komunikacija, Beograd

Rođen u Beogradu 1953. godine. Diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao na Fakultetu medija i komunikacija 2009. godine. Od 1975. godine izlaže kao konceptualni umetnik, a imao je i nekoliko samostalnih i grupnih izložbi. Domeni njegovog istraživanja i podučavanja uključuju filozofiju, umetnost, teoriju umetnosti, teoriju medija i kritiku. Njegovi radovi objavljeni su u nekoliko časopisa. Od početka 1997. godine bio je kreativni direktor i glavni urednik New Moment magazina za advertajzing i vizuelnu kulturu. Godine1998. objavio je Presecanje haosa u izdanju Geopoetike. Urednik je umetničkih edicija izdavačke kuće Geopoetika.
Profesor je na Fakultetu medija i komunikacija.

nazad na biografije
lin96

radJ
ss1 SLAVIMIR STOJANOVIĆ

Grafički dizajner rođen 1969. godine u Beogradu. Nakon što je završio Srednju dizajnersku školu, studirao je grafičke komunikacije na Akademiji primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu i na HDK u Geteburgu, u Švedskoj. Od 1992. do 1999. radio je za Saatchi Saatchi Bates kao direktor dizajna za celu oblast Balkana. Od 1999. do 2003. godine radio je za Kompas Design i Arih agenciju u Ljubljani. Između 2003. i 2009. godine radio je kao kreativni direktor Futro Creative agencije pokrivajući srpsko i slovenačko tržište.

Osvojio je više od 200 međunarodnih nagrada, među kojima su Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Golden Drum, Brumen, Grifon, Global nagrada, ADC nagrada, TDC nagrada, nagrade advertajzing festivala u Kanu, Londonu i Njujorku i mnoge druge.

Prvog septembra 2009. godine otvorio je dizajn studio, koji se bavi brendiranjem i grafičkim komunikacijama.
Živi i radi između Beograda i Ljubljane.

www.slavimirstojanovic.com

nazad na biografije


lin95

slavimir
is1 ISIDORA NIKOLIĆ

Rođena 1976. u Beogradu. Magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Radi i živi u Beogradu. Od 2005. predaje na Fakultetu za umetnosti i dizajn Univerziteta Megatrend, odsek za grafički dizajn i vizuelne komunikacije.
Učestvovala u brojnim projektima i izložbama u zemlji i inostranstvu u domenu grafičkog dizajna i savremene umetnosti (Oktobarski salon, Belef). Sa svojim studentima realizovala više projekata i izložbi. Oblikovala i publikovala bibliofilsko izdanje knjige Nevidljivi gradovi Itala Kalvina, za koju je nagrađivana u zemlji i inostranstvu.

nazad na biografije


lin95
isi
zan1 ŽANA POLIAKOV

1973. Virgo/Leo. U kineskom Bivo, ali i Pritajeni Tigar i Skriveni Zmaj.

Akademija Dramskih Umetnosti. Internet pionir, bavi se pitanjima digitalnog doba, kopije i originala, konzumerističkog društva i new age filozofijom od 1996, kada započinje profesionalnu karijeru razvijajući sopstveni koncept vizuelne komunikacije, gde umetnik prevazilazi zadate okvire i, koristeći svoja znanja i veštine, transcendirajući kroz medije, postaje više ili manje pop zvezda. Izlagala na više grupnih i solo postavki širom planete, mada više voli da nastupa nego da izlaže. U stvari, zavisi od raspoloženja. She is an exhibitionist and exhibition herself. Poslednjih godina eksperimentiše sa 3D real -place barbie-doll ambijentalnim instalacijama twisting, pranking, overlapping, igrajući se odnosima između razuma i osećajnosti, privatnog i javnog, ali ličnog i emotivnog. (Sense and sensuality, personal and emotional.) when you know, you can feel when you feel, you might not know

ukratko: writes, designs, cooks, initiates, teaches, talks and compiles. surface navigator explorer. communicator perpetuator. nomad traveller. dazed confused. web author. artist. concept player. radio hostess. hacker’s icon. cyber queen. creative director. holistic thinker. stiletto feminist. fraulein activist. you are smarter then tv persona. sweet honest girl but firestarter. wannabe hipster, with journal. apple brand ambasador. cultural provocateur. bach flower therapist. savetnica za alternativni lifestyle. urednica prvog mindstyle magazina u Srbiji. digital princess. 
urednica života i direktorka svemira. on-air, on-site, on-line. fanta-phenomenologist. in constant state of flux.

www.zanapoliakov.com

glavna i odgovorna urednica magazina za srećniji život sensa

nazad na biografije
lin94
zr1
and1

ANDREJ DOLINKA

Rođen 1974. godine u Bečeju. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Grafički dizajner u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Saradnik je Prelom kolektiva, za koji je dizajnirao časopis za sliku i politiku Prelom. Radio kao art direktor i dizajner u časopisu Huper tokom 2008. godine.

dolinka.wordpress.com

nazad na biografije

.lin91

rad1
al1 ALEKSANDAR MAĆAŠEV

Rođen 1971. u Bečeju, u staroj Jugoslaviji. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1998. Član AIGA (American Institute for Graphic Arts), Art Directors Cluba (Beograd) i ULUPUDS. Deluje na polju grafičkog/veb dizajna i savremene umetnosti. Dobitnik nagrada za veb art, grafičko oblikovanje i kulturnu promociju. Izlagao u zemlji i inostranstvu. Radovi su mu objavljivani u publikacijama širom sveta.
U okviru katedre za kompjutersku umetnost i dizajn BK akademije umetnosti predavao je interaktivni dizajn. Autor je dvogodišnjeg programa na istom predmetu.

Poslednjih sedam godina radi kao frilens dizajner i nezavisni umetnik.

Piše kad ima šta da kaže. Autor je nekoliko vizuelnih i tekstualnih blogova.
Živi i radi u Njujorku.
www.macasev.com

nazad na biografijelin88

rm1
mm1 MAJA M. MARINKOVIC

Maja M. Marinković, rođena u Beogradu, živi svud po svetu, uključujući i ostrvo u Jadranskom moru. Višestruko nagrađivani kreativni direktor i kreativni lider u velikim svetskim reklamnim agencijama (BBDO Ovation Beograd, Euro RSCG Worldwide Prague). Radio-voditelj i autor kultnih radio-emisija na B92 (Dođi na vanilice, a može i kafa, Srednji II kurs stepovanja), pozorišni kostimograf i scenograf (Trinidad, Prijateljstvo zanat najstariji, Delča, Sveti Nik...), freelance art direktor i reklamopisac, reditelj radio-reklama, ilustrator i primenjeni umetnik, pa čak i nagrađivani kompozitor hit reklame Noblice. Multitasking persona i svetski putnik.
Poznata po devizi sreća je stvar upornosti.
Ljubitelj stepovanja i svih nezaštićenih bića. Uključujući komarce.

nazad na biografije
lin87

MAJA
rad1 RADIONICE AUTORSKO I/ILI
UNIVERZALNO U JEZIKU
GRAFIČKOG DIZAJNA

16 - 20H, 11 - 12. MART 2010, ROBNA KUĆA BEOGRAD,
KNEZ MIHAILOVA 5, BEOGRAD

Kao nastavak na prepodnevna predavanja za studente umetničkih i fakulteta za dizajn koji učestvuju na konferenciji biće organizovana grupna dvodnevna radionica.U skladu sa temom konferencije svaka grupa uz pomoć svog mentora će osmisliti svoj mali projekat i predstaviti ga celom auditorijumu na kraju radionice. Kao glavni cilj radionice ističe se rad studenata sa poznatim dizajnerima, saradnja sa studentima iz regiona, razmena ideja i kreativno snalaženje u datim vremenskim okvirima. Radionica će biti koncipirana tako da se učesnici podele u grupe od pet članova, a svaka ima svog mentora (predavači sa konferencije). Pokrivajući sve faze kreativnog procesa radionica uključuje uvodnu diskusiju o temi i mapiranje bitnih tačaka, brainstorming i skiciranje, oblikovanje i primenu dizajna ne neki od željenih medija (print, internet, street art...). Dobijeni rezultati biće prezentovati na kraju drugog dana i publikovani na blogu konferencije. Ukazujući na elemente dizajnerskog procesa, radionica pruža dodatna objašnjenja univerzalnosti jezika grafičkog izražavanja, ali i otkriva autorski važne segmente.


Slavimir Stojanović
/ Beograd, Srbija
Isidora Nikolić / Beograd, Srbija
Žana Poliakov / Beograd, Srbija
Andrej Dolinka / Beograd, Srbija
Aleksandar Maćašev / Njujork, SAD
Maja M Marinković / Beograd, Srbija
Slaviša Savić / Beograd, Srbija
Metaklinika / Lazar Bodroža i Nenad Trifunović / Beograd,Srbija
Ajna Zatrić / Sarajevo, BiH
Vladimir Radišić / Novi Sad, Srbija


 
proprogram u PDF formatu preuzmite ovde

 
prill Prijavljivanje na konferenciju se vrši do 3. marta. Broj učesnika je ograničen na 100, a mesto se obezbeđuje uplatom kotizacije i slanjem prijave. Detalji se nalaze u prijavi.

pdf56


 
press


Preuzmite informacije o događaju ovde

Preuzmite press info ovde

 
kon

Izložba Crtanje je mišljenje Miltona Glejzera
Robna kuća Beograd, Knez Mihailova 5, Beograd
10 – 22h, 10. mart – 10. april 2010.

Konferencija Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik
Robna kuća Beograd, Knez Mihailova 5, Beograd
10h – 16h, 11 – 12. mart 2010.

Radionice Autorsko i/ili univerzalno u jeziku grafičkog dizajna
Robna kuća Beograd, Knez Mihailova 5, Beograd
16h – 20h, 11 – 12. mart 2010.

Kafe At Milton’s
Robna kuća Beograd, Knez Mihailova 5, Beograd
10 – 22h, 10 – 13. mart 2010.

Kvart magazin redakcija
Kvartovi d.o.o.
Maršala Birjuzova 6, 11000 Beograd
tel +381 11 218 12 70
tel/fax +381 11 218 10 16
office@kvartmagazin.rs
www.kvartmagazin.rs
lin

 
    produced by kombinat